Tietoa kulutusluottoa harkitsevalle

Kulutusluotot ovat erinomaisia arjen yllättäviin rahatarpeisiin, kuten esimerkiksi äkkilähtöön lomalle, kodinkoneeseen rikki menneen tilalle tai vaikkapa kodin sisustamiseen.

Kulutusluotto on parhaimmillaan silloin, kun se antaa lisää liikkumavaraa oman taloudellisen tilan hoitoon. Lue kuitenkin tästä muutama vinkki, joita todella kannattaa harkita ennen kuin haet lainaa.

Kulutusluottojen kirjo on värikäs

Markkinat tarjoavat monia erilaisia kulutusluottoja. Luotot ovat joko kertaluonteisia, joustavia tai jatkuvia. Jatkuviin luottoihin kuuluu tililuotot, esimerkiksi luotolliset tilit tai luottokorttilainat. Kertaluotot ovat usein osamaksullisia ja ne ovat joko vakuudettomia tai vakuudellisia.

Kulutusluotot myönnetään esimerkiksi pankeissa, mutta myös luottokortti- ja rahoitusyhtiöt myöntävät niitä. Markkinoilta löytyy myös uusia lainatyyppejä, kuten vertaislainoja, esimerkkinä Fellow Finance.

Lainanmyöntäjä menettelee lainaa haettaessa vastuullisesti, eli lainanhakijasta tehdään analyysi, jossa arvioidaan asiakkaan luottokelpoisuus.

Kartoituksessa selvitetään hakijan takaisinmaksukyky takaisinmaksuhistorian, taloudellisen tilanteen ja vakuuden perusteella. Lainanhakija saa kulutusluotostaan virallisen sopimuksen josta selviää luottosopimuksen ehdot sekä kustannukset.

Lainan hakeminen harkiten

Lainan hakeminen on erinomainen tapa helpottaa omaa taloutta. Isompi kulutusluotto sopii suurempiin rahamenoihin ja korttiluotto on hyvä pieniin investointeihin, kuten matkaan tai pieniin yllättäviin menoihin. Kulutusluotoissa on yleensä valinnanvarana maksaa laina kerralla pois tai sitten lyhentää lainaa sopimuksessa sovitulla lyhennysprosentilla. Haettu laina on aina maksettava takaisin. Lainasummaan kertyy lainan korot ja muut kustannukset, jotka ilmoitetaan tehdyssä sopimuksessa.

Kustannuksiin kannattaa tutustua aina ennen lainan allekirjoitusta. Kulutusluottojen korot eivät ole yleisesti kovin matalia, vaan ne ovat tyypillisesti 10 prosentin tuntumassa. Kulutusluottoa ei siis kannata ottaa aivan heppoisin perustein vaan tarkkaan harkiten, ettei joudu vahingossa lainakierteeseen.

Ongelmallisissa tilanteissa kannattaa kääntyä luottoyhtiön puoleen ja rohkeasti kysyä neuvoa.

On myös lainanmyöntäjän etu, kun lainansaaja ottaa asioista selvän ja pohtii oman maksukykynsä. Luotonantajan kanssa on usein mahdollista sopia maksuttomista kuukausista esimerkiksi niin, että lainansaaja maksaa vain korot. Luottoja on myös mahdollista yhdistää kokonaisuudeksi, jos niitä on kertynyt useampia, jolloin kulut pienenevät.

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että lainaa ei kannata ottaa, jos maksuvaikeuksissa yrittää maksaa jo olemassa olevaa luottoa uudella.

Vältä heräteostoksia lainarahalla

Luoton ottajan kannattaa siis harkita tarkasti onko lainlle todellista tarvetta. Heräteostoksia kannattaa vältellä, jos ne tarvitsee maksaa kulutusluotolla. Hakijan kannattaa myös arvioida oma taloudellinen tilanne ja itselleen sopiva lyhennystapa.

Ennen lainanottoa kannattaa tutustua lainalaskureihin ja pohtia kestääkö oma talous esimerkiksi koron nousun. Nos talous tuntuu menevän kovin tiukille, on järkevintä aloittaa säätäminen. Korttiluotto on oiva vaihtoehto pienempiin lainoihin ja isommat, kertaluonteiset lainat soveltuvat suurempiin menoihin.

Kulutusluottoa ottavan kannattaa aina lukea sopimus tarkasti läpi ennen allekirjoittamista ja kysyä yhtiöltä, jos jotakin kohtaa ei ymmärrä.

Kaikki lainasta saadut dokumentit kannattaa säästää, jos jälkeenpäin tulee jotakin tarkastettavaa.

Jätä kommentti