Säästöä asumiskustannuksiin

Pienillä teoilla on suuret vaikutukset säästämisessä. Helpoin tapa säästää on muuttaa omia kulutustottumuksia. On ennakoitu, että asumiskulut kasvavat keskimäärin 3-4 prosenttia yhdessä vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Isoimmat asumiskustannukset ovat pääkaupunkiseudulla. Esimerkkinä otetaan kerrostalossa asuva lapsiperhe, joka maksaa Helsingissä asumisestaan noin 2000 euroa kuukaudessa. Länsi-Suomessa summa on taas tuhat euroa pienempi. Asumismenoista 13% muodostuu lämmityksestä, sähkön kulutuksesta sekä vedestä.

Sisälämpötila

Hyvä säästövinkki on esimerkiksi sisälämpötilan vähentäminen.

Kun lämpötilaa laskee asteella, se tuo säästöä energiakuluun viisi prosenttia.

Myös tarpeettomien valojen sammuttaminen säästää energiaa. Sähkölaitteita ostaessa on hyvä ottaa selville niiden energialuokka. A-energialuokkaan kuuluvat laitteet käyttävät vähemmän sähköä ja tällä tavoin ovat paljon edullisempia käyttää. Sähkölaitteita on hyvä sammuttaa aina, kun niitä ei tarvitse. Sähköä kuluu arjessa eniten ruoanvalmistukseen, astioiden pesuun sekä pyykkäämiseen. Kannattaakin siis pestä täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita sekä suosia energiaa säästäviä ohjelmia.

Vedenkulutus

Vedenkulutusta on vaivatonta seurata huoneistokohtaisella vesimittarilla. Mitä vähemmän vettä kuluu, sen pienempi lasku, ei siis kannata suosia pitkiä suihkuja. Vedenkulutusmittarin avulla asukas tietää tarkalleen, kuinka paljon vettä kuluu milloinkin. Mitä vähemmän vettä käytetään, sitä pienempi jätevesimaksu eikä lämmitettävää vettä tarvita niin paljon. Kolmannes asumisen lämpöenergiasta kuluu veden lämmittämiseen. Tästä syystä vedenkulutus vaikuttaa suoraan energiakustannuksiin.

Lämmittämisessä kannattaa suosia takkaa, jos asunnosta sellainen löytyy. Takan hyöty on suuri, ei tarvitse lisätä lämmitystä pattereiden kautta. Myös ilmalämpöpumppu tuo säästöä, vaikka hankintahinta saattaakin tuntua suurelta. Tulevaisuudessa tullaan varmasti käyttämään enemmän aurinkopaneeleita sekä maalämpöä, jotka säästävät runsaasti. Jos asunnossa on parveke muttei parvekelaseja, kannattaa harkita lasitusta. Parvekelasit säästävät lämmitysenergiaa sekä vähentävät myös ympäristöpäästöjä. Lasien on tutkittu säästävän jopa 10,7% ja keskimäärin 5,9% lämmitysenergiankulutuksessa.
Yksi tehokas säästökeino on kierrätys. Jätteiden lajittelu ja kierrätys säästää jätteen käsittelyn kustannuksia. Jätteet tulee lajitella jätteenkäsittelyohjeiden mukaan, jotta hyöty olisi suurin.

Kilpailuta sopimukset

Viimeisimpänä vinkkinä on kilpailuttaa energia. Tällöin varmistuu oma, edukkain vaihtoehto.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.