Lainaa opiskelijalle

Opiskelijalaina auttaa opiskelijan elämää opintojen suorittamisen aikana. Se on tarkoitettu pääasiassa helpottamaan opiskelijan arkea ja tuo talodellisen helpotuksen ajankäytölle. Kun opiskelijan ei helpottuneen taloustilanteen vuoksi tarvitse käydä ilta- tai yötöissä ansaitsemassa, jotta saisi maksettua vuokransa ja muut asumisen kulut, hän suoriutuu opinnoistaan nopeammin ja tätä kautta sijoittuu työelämään nopeammin.

Mistä lainaa opiskelijalle sitten saa?

Perinteiset pankit myöntävät lainaa opiskelijalle erittäin mielellään ja jopa markkinoivat opintolainaa opiskelijoille.  Opintolainan valtion takaus tekee opiskelijoista hyviä asiakkaita pankeille. Laina on 100% takauksella tuettu valtion puolesta. Opiskelijalle tämä  käytännössä tarkoittaa huomattavan edullisia korkoja ja myös kulutusluottoja pidempää maksuaikaa. Kun opiskelijalle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, hän voi hakea lainan haluamastaan pankista.

Korkeakouluopiskelija ja 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija saavat lainaa valtion takauksessa 400 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskelevalle määrä on suurempi, korotettu 700 euroa kuukaudessa. Iso etu on myös opintolainan verovähennys, eli opintolainavähennys: opintolainan korot ovat verovähennyskelpoisia valtionverotuksessa, joten tämä on siis erittäin edullinen laina pitkällä maksuajalla. Lisäksi, ajallaan valmistuvien opiskelijoiden velasta leikkautuu verotuksen kautta pois jopa tuhansia euroja koko laina-ajalla. Kaikista näistä hyödyistä huolimatta vain harva opiskelija todella käyttää tätä etua hyväkseen: vain noin alle puolet opintotukea nostavista ottavat tätä edullista opintolainaa.

Valtion opintotuki koostuu useasta osasta. Ensinnä on se ”ilmainen” osuus eli opintoraha ja toisena opintolaina, joka on matalakorkoinen opinntojen lainatuki. Opintoraha on vuoden 2015 jälkeen ollut noin 150-340 euroa kuussa, riippuen koulutuksen tasosta. Oman opintotuen määrää voi arvioida Kelan opintotuen laskurilla.  Opintolainan takaisinmaksu alkaa liki poikkeuksetta vasta valmistumisen jälkeen.

Jätä kommentti