Usein kysyttyä kulutusluotoista

Kysymyksiä kulutusluotosta

Muutokset elämässä, uusi asunto, remontti, avioero tai vaikkapa lapsettomuushoidot. Suuret muutokset saattavat tulla elämässä nopeastikin eteen ja niistä koituvat raha-asiat mietityttävät. Kulutusluotto on yksi tapa tuoda elämään joustoa. Lainan ottajan on hyvä muistaa ettei luotto ole merkki huonosta rahan käytöstä. Mistä siis kulutusluotossa on kyse ja kuka sen uskaltaa ottaa?

Mitä tarkoittaa kulutusluotto?

Kulutusluottoa myönnetään kuluttajalle ja se on joko vakuudellinen tai vakuudeton laina. Yleisimmät kulutusluotot ovat pankista nostettavia kertaeriä ja ne maksetaan tilille kulutusluottona tai korttiluottona.

Millaisessa tilanteessa kulutusluottoa otetaan?

Usein lainaa otetaan jotain suurempaa varten, kuten esimerkiksi auton tai veneen ostoa ajatellen. Kodin remontit tai isompi kodinkone ovat myös yleisiä syitä. Kulutusluottoa otetaan myös lainojen yhdistelyyn.
Kulutusluoton ottamista harkitaan tarkasti. On kuitenkin tiedostettavaa, että kulutusluotto mahdollistaa nopeat päätökset. Jokainen päättää rahojen sijoituskohteen itse.

Ketkä nostavat kulutusluottoa?

Kulutusluottoa ottavat kaiken ikäiset, miehet ja naiset, jotka ovat työssä käyviä. Viime vuoden lopulla lähes joka viidennellä suomalaisella oli lainana nostettua kulutusluottoa.

Miksi kulutusluotoilla on huono maine?

Kulutusluotot sekoitetaan usein nopeisiin pikavippeihin, joissa on kohtuuttoman suuria kuluja. Pikavippifirmoja ei koske samanlaiset tiukat säännöstelyt kuin pankkeja, jotka kulutusluottoa myöntävät. Varovaisuus siis kannattaa. Pankit sen sijaan harkitsevat tarkasti kenelle laina myönnetään.

Mistä tietää onko kulutusluotto oikea ratkaisu?

Rahaa on hyvä jäädä aina enemmän kuin mitä menee lainanmaksuihin ja muihin kuluihin. Jos kulutusluoton ottaa pidemmällä laina-ajalla, takaisinmaksuun saa pelivaraa. On mahdollista, että yllättävissä tilanteissa lainasuunnitelmaa onnistutaan muokkaamaan. On sekä lainansaajan että pankin etu, kun asiakas selviytyy myönnetyn lainan lyhennyksistä elämän erilaisissa tilanteissa.

Voiko lainaa hakea yhdessä vai otetaanko se yksin?

Joitakin kulutusluottoja on mahdollista hakea yhdessä. Yhdessä, kuten puolison kanssa hakeminen takaa varmemman lainan saannin.

Millaisia lainasummia otetaan?

Keskimääräinen laina on noin 8700-12 000 euroa, eli suomeksi yleisin haettava laina on noin 10 000 euroa ja myönnettävä laina noin 4500 euroa.

Mitä kulutusluotto tulee maksamaan?

Kulutusluoton korko muodostuu kahdesta eri osasta, marginaalista sekä viitekorosta. Kyseinen luotto liitetään usein viitekorkoon, joka voi olla esimerkiksi 3, 6 tai 12 kuukauden euribor. Viitekorot muuttuvat laina-aikana, mutta marginaali pysyy samana. Lainaa hankkiessa kannattaa siis katsoa marginaalia ja valita mahdollisimman pieni. Joissakin lainoissa korko määräytyy lainasumman mukaan. Yleensä pankkien myöntämissä kulutusluotoissa varsinaiseen lainasummaan lisätään avausmaksu sekä kuukausittainen tilinhoitomaksu.

Miten omaa lainanhoitokykyä voi arvioida?

Kannattaa vähentää tuloista säännölliset menot, myös ottaa huomioon harrastusmaksut ja vaatehankinnat. Tämän jälkeen jäävällä summalla pitäisi olla mahdollisuus lyhentää uutta lainaa. Apuna laskemiseen on monia lainalaskureita, joita kannattaa käyttää hyödyksi. Vastuullinen kulutusluoton myöntäjä pyskii varmistumaan asiakkaansa maksukyvystä luottoa myöntäessään.

7 kommenttia artikkeliin ”Kysymyksiä kulutusluotosta”

Jätä kommentti