Kulutusluotot ja mainostaminen Suomessa

Mitä kulutusluotot ovat?

Kulutusluotolla tarkoitetaan sellaista lainaa tai luottoa, jonka elinkeinonharjoittaja erillisen sopimuksen mukaan myöntää yksittäiselle kuluttajalle lainana, viivästettynä maksunlykkäyksenä tai muunlaisena vastaavana taloudellisena järjestelynä.

Kulutusluottoja on monenlaisia. Kulutusluoton voivat myöntää seuraavat tahot / luottoja myönnetään seuraavasti:

  1. Pankki joka myöntää normaalin lainan, kun käyttötarkoitusta ei määritellä on kyseessä kulutusluotto
  2. Pankki, joka myöntää krediittitilin, eli tilin joka voi mennä miinussaldolle ( Tililuotto )
  3. Pankki, joka myöntää hyödykesidonnaisen luoton. Esimerkiksi venelaina.
  4. Kulutusluottoja myöntävä yksittäinen yritys, joka saattaa myöntää sekä pikalainoja että luottoja
  5. Erilaisia luottoja myöntävä yhteisö jossa rahan lainaavat toisilleen palvelun käyttäjät

Pankkilaina on näistä vaihtoehdoista lähes poikkeuksetta edullisin. Kolikon nurjana puolena on tarvittava vakuus. Pankit eivät enää yleisesti myönnä kulutusluottoja ilman henkilötakauksia tai erillistä aineellista vakuutta.

Tililuotto on tavallisesti normaalin luottokortin tai luottotilin avulla käytettävä jatkuva kulutusluotto, jossa luotonantajan maksusaatava vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon asiakas on luottoa käyttänyt.

Hyödykesidonnainen luotto tarkoittaa yksittäistä kulutushyödykettä ja sen hankkimista varten myönnettävää kulutusluottoa.

Kulutusluottoja myöntäviä yrityksiä on Suomessa satoja. Pääasiassa kulutusluotoiksi myönnetään pikalainoja eli pikavippejä tai suuremmissa summissa maksuajan pidetessä ja lainasumman suurentuessa kutsuttaen kulutusluottoja. Kulutusluottojen keskimääräinen summa on tällä hetkellä noin 3500 euroa ja maksuaika 3-4 vuotta.

Saako kulutusluottoa mainostaa laillisesti?

Suomessa kulutusluottoa saa mainostaa, mutta kulutusluoton myöntämistä ei missään vaiheessa saa käyttää pääasiallisena markkinointikeinona kulutushyödykkeen, kuten veneen tai vaikkapa kalliin kuntolaitteen markkinoinnissa. Kulutusluottovaihtoehdon mahdollisuuden mainitsemista ei vielä yksistään pidetä kulutusluoton markkinointina,. Se edellyttäisi muun muassa todellisen vuosikoron ilmoittamista ja lainaehtojen korostamista markkinoinnissa. Lue lisää kulutusluottojen mainostamisen lainsäädännöstä tästä.

Jos mainostetaan niin kutsuttua kertaluottoa, eli luottoa joka maksetaan kokonaisuudessaan asiakkaan tilille, on markkinoitaessa todellinen vuosikorko oltava aina esillä. Jos hyödykkeelle eli kaupiteltavalle tuotteelle, kuten vene, ilmoitetaan käteishinta, on myös veneen käteishinnasta ja luottokustannuksista muodostuva lopullinen kokonaisluottohinta ilmoitettava mainonnassa. Käytössä joustavaa, niin kutsuttua tililuottoa markkinoitaessa, todellinen vuosikorko on lain mukaan ilmoitettava haettavan luoton tyypillistä käyttöä kuvaavana esimerkkinä.

 

Jätä kommentti